Microsofts nye nettleser Edge - Bør du bytte?

Bør jeg bytte til Edge?

Microsofts nye nettleser Edge er basert på Chromium, samme motor som i Google Chrome. Edge gir deg like god hastighet, ytelse og kompatibilitet. Men den føles lettere og bruker merkbart mindre minne. Grensesnittet er kjent fra Chrome. I daglig bruk vil du knapt oppleve store forskjeller, med unntak av ved søk. Edge benytter som standard Bing, som kan endres til Google for adresselinjen. Du vil raskt finne deg til rette i menyer og dialogbokser. Mekanismene for personvern og sikkerhet er sterke. Det er støtte for Chrome-utvidelser. Utviklerverktøyene er identiske.

Logg på med en Microsoft-konto for å synkronisere nettleserdata på tvers av enheter. Edge har funksjoner som ikke er i Chrome, som samlinger for å organisere informasjon. Edge kan brukes frittstående eller integreres i Microsoft 365, med muligheten til å foreta søk i data som er lagret i OneDrive og SharePoint. IT kan administrere og sikre Edge via Intune. På Windows 10 kan den kjøres i en isolert sandkasse. Chromium Edge er så god at du bør prøve den som standard nettleser.

Grensesnittet i Edge

Dette er åpningsskjermen for en bruker som er logget på med sin Microsoft 365-konto. Sideinnholdet kalles Office 365. Oppsettet omtales som informasjonsmessig. Med tannhjulet til høyre kan du endre det til fokusert eller inspirasjonsmessig. Som innhold kan du i stedet velge Microsoft News for et oppdatert nyhetsbilde og tilpasse det etter dine interesser og behov. Ved å klikke på terningen til venstre får du tilgang til nettappene. I adresselinjen får du endret søkemotor. I søkeboksen er du låst til Bing. Til gjengjeld kan du også lete etter informasjon i interne data. Office-dokumentene her kan åpnes i nettappene og derfra videre i skrivebordsversjonen.

Klikk på ellipsen (…) øverst til høyre for å få frem nedtrekksmenyen. Her finner du Favoritter, Logg, Nedlastinger, Apper, Utvidelser og Samlinger. Du kan foreta utskrifter og få nettsider lest høyt. Det er en undermeny for flere verktøy, som Strøm medier til enhet og Utviklerverktøy. Så er det Innstillinger og Hjelp. Alt dette er ganske analogt med Chrome, egentlig ganske likt. Terningen for Googles nettapper er til høyre. Det er en søkeboks på midten for Google-søk. Lagrede nettadresser til senere bruk kalles Bokmerker i Chrome og Favoritter i Edge. Skal du surfe på nettet uten å legge igjen spor, velger du et Inkognitovindu i Chrome og et InPrivate-vindu i Edge. Edge er på mange måter Chrome iført Microsoft-klær. Men det er også ting som atskiller dem. Chrome er innrettet mot Googles univers, Edge mot Microsofts. I tillegg er det flere funksjoner som ikke inngår i Chrome.

Personvern og tjenester

Velg Innstillinger, Personvern og tjenester. Konfigurasjonen for sporingshindring er bedre satt opp i Edge, enklere å bruke og mer funksjonell. Lengre nede på siden kan du slå av og på intelligente tjenester som Microsoft Defender SmartScreen. Den beskytter mot skadelige nettsteder og nedlastinger. Det er også et alternativ for å blokkere potentielt uønskede apper med dårlig omdømme. Nederst kan du klikke på Adresselinje for å administrere søkeforslag og søkemotor.

Microsoft- og Google-utvidelser

Klikk på ellipsen (…) og velg Utvidelser. Microsoft har en egen markedsplass for Edge-tillegg med kurraterte utvidelser og har allerede et rikt utvalg.

Finner du ikke det du leter etter? Du kan også få utvidelser fra Chrome nettmarked. Klikk på koblingen. Godta meldingen «Tillat utvidelser fra andre butikker».

I likhet med Chrome har Edge en innbygd funksjon for oversettelser. Men denne er bedre. Google oppfatter Edge som Chrome, noe som viser hvor like de er i bunnen.

Synkronisering

Du kan synkronisere nettleserdata på tvers av enheter og plattformer ved å logge på med en Microsoft-konto (personlig, arbeid eller skole). Det gjelder favoritter, lagrede passord, utvidelser, innstillinger, adresser, samlinger, logger (surfehistorikk) og åpne faner. Velg Innstillinger, Profiler, Synkroniser.

Samlinger

Samlinger i Microsoft Edge hjelper deg med å holde rede på ideene dine på nettet. Den er en hendig funksjon når du skal handle, planlegge en reise eller drive research. Du kan også lett gå tilbake der du slapp sist du lette etter noe. Samlinger synkroniseres på tvers av påloggede enheter. Klikk på ikonet for Samlinger og Start ny samling for å samle inn og organisere nettsider mens du surfer. Du kan legge til siden du er på eller dra inn bilder og merket tekst. Samlinger kan utstyres med notater og eksporteres til Word, Excel eller OneNote.

Prøv da vel, få tak i Edge i dag

Som med alle andre nettlesere kan du laste ned Edge fra produsentens nettsted. Installasjonen er strømlinjeformet. Den vil erstatte din eksisterende versjon av Edge. Du får opp en dialogboks med spørsmål om du ønsker å importere bokmerker eller favoritter, passord og adresser – fra Chrome også betalingsinfo og innstillinger. Så er du i gang. Du vil raskt oppdage hvor lik den er Chrome, selv hurtigtastene er identiske.

Kontakt oss gjerne i dag for å bestille en gjennomgang hos dere

Mengden med såkalt «ransomware» har økt med 700% siden november 2020!